Då du flyttar till en ny bostad har vi granskat den och sett till att allt är i skick. Då du bor i bostaden är det din skyldighet att göra mindre underhållsarbeten samt granskningar. Du är också skyldig att meddela oss så snabbt som möjligt om fel och brister som ankommer på husbolagets underhållsansvar.
Här har vi samlat de vanligaste underhållsarbeten som bör utföras i en bostad. Om du är osäker på hur arbetet skall utföras eller vem som skall utföra ta gärna kontakt med oss så funderar vi på saken tillsammans.
Toalett samt våtutrymmen
Våtutrymmen löper alltid risk för fuktskador. Därför är det viktigt att vägg- och golvytor i badrummet är i skick och att toalettstol och handfat är intakta och korrekt anslutna samt att avloppet drar ordentligt. Genom att torka av badrumsgolvet med en våtskrapa efter duschen snabbar man på torkande av golvet och minskar risken för fuktskador. Om ditt badrum har golvvärme skall den hållas på året om. Golvvärmen håller ditt golv torrt och skyddar effektivt mot fukt- och mögelskador.
Köket
I köket finns det en varierande mängd utrustning som behöver skötas om för att de skall fungera som sig bör.
Balkongen
Balkongen utgör en del av bostaden och bör således underhållas. Plocka bort skräp. Ta bort vatten och snö från balkongen som kan komma att leda till fuktproblem. Då balkongen görs ren bör man fästa uppmärksamhet vid att skräp, vatten eller snö inte kommer på grannens balkong. Röret som leder vatten från balkongen bör hållas rent från blad och annat skräp.
Fönster
Ett ordentligt tätat fönster minskar energiförbrukningen, förhindrar att damm och smuts tar sig in i lägenheten samt stänger ut buller från trafiken utanför. Kolla din fönstertätning i samband med att du tvättar dina fönster och kontakta våra servicemän om du anser att tätningen bör förnyas.
Elektrisk utrustning och lampor
Samtliga elinstallationer i bostaden bör göras av yrkesmän. Ta omedelbart kontakt med våra servicemän ifall du märker brister eller fel i bostadens elutrustningar.
Vid inflyttning kollar vi att lamporna fungerar i badrummet samt arbetsbelysningen i köket. Under boendetiden ansvarar du själv för att byta lampor och lysrör som gått sönder.
Säkringar skyddar den som använder el från olyckor ifall det i den elektriska utrustningen uppkommer ett allvarligt fel eller om den elektriska utrustningen används på fel sätt. Säkringar skyddar även elledningar från överbelastning. Ifall säkringen har gått eller brunnit leds det inte ström till en viss elektrisk utrustning eller ett visst utrymme. En brunnen engångssäkring bör bytas ut till en ny medan det räcker att vrida en automatsäkring tillbaka till funktionsläget.
Värmeelement
Kom ihåg att aldrig täcka elementen med gardiner eller möbel eftersom detta stör termostatens funktion samt kan innebära brandfara. Dammsug regelbundet under och bakom elementen.
Rekommenderad inomhustemperatur är mellan 20 och 22 grader.
Brandvarnare
I bostadens varje våning bör det för varje 60 m2 finnas åtminstone en brandvarnare. Då du flyttar in i bostaden ser vi till att din brandvarnare är i skick. Under boendetiden ansvarar du själv för att det i bostaden finns en tillräcklig mängd fungerande brandvarnare. Kom ihåg att testa din brandvarnare några gånger i året. Tryck på testknappen. Brandvarnaren bör nu pipa. Ifall inget händer är brandvarnaren sönder eller batteriet är slut. Har du frågor kan du kontakta våra servicemän.