Kodinhoito-ohjeet

Kun muutat uuteen asuntoon, olemme etukäteen tarkastaneet sen ja huolehtineet, että kaikki on kunnossa. Asuessasi huoneistossa velvollisuutesi on suorittaa pienempiä kunnostustöitä ja tarkastuksia. Sinulla on myös velvollisuus ilmoittaa meille mahdollisimman pian vioista ja puutteista, jotka kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovelvollisuuksiin.

Olemme koonneet tähän tavallisimmat asuntoon kuuluvat kunnossapitotyöt. Jos olet epävarma siitä, miten kyseinen työ tehdään tai kuka sen tekee, ota mielellään yhteyttä meihin niin pohdimme asiaa yhdessä.

WC ja märkätilat

Märkätiloissa kosteusvaurioiden riski on aina olemassa. Siksi on tärkeää, että kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnat ovat kunnossa, wc-istuin ja lavuaari ovat ehjät ja asianmukaisesti liitetyt ja että viemäri vetää kunnolla. Kuivaamalla kylpyhuoneen lattia lastalla suihkun jälkeen lattian kuivuminen nopeutuu ja kosteusvahinkojen riski vähenee. Jos kylpyhuoneessasi on lattialämmitys, on se pidettävä kytkettynä läpi vuoden. Lattialämmitys pitää lattiasi lämpimänä ja suojaa tehokkaasti kosteus- ja homevaurioilta.

WC-istuimen korjaukset suoritetaan aina taloyhtiön toimesta. Ota välittömästi yhteys huoltohenkilöstöön jos huomaat vikoja wc-istuimessasi.

Lavuaarin ja vesilukon puhtaus kuuluvat vuokralaiselle. Vesilukko suositellaan puhdistettavaksi 2 kertaa vuodessa. Jos pesukoneesi on liitetty vesilukkoon, puhdistus tulee tehdä vieläkin useammin. Jos et tiedä miten lukko puhdistetaan, voit ottaa yhteyttä huoltohenkilöstöömme, joka neuvoo sinua.

Taloyhtiö hoitaa hanojen kunnossapidon asunnossa. Jos huomaat, että hana tai sen tiiviste vuotaa, ole yhteydessä huoltoomme.

Lattiakaivo on avattava ja puhdistettava vähintään pari kertaa vuodessa. Lattiakaivoon kerääntyy ajan mittaan hiuksia ja pölyä, jotka saattavat tukkia kaivon. Tämä voi johtaa veden virtaamiseen lattialle ja pahimmassa tapauksessa jopa kylpyhuoneen ulkopuolelle. Lisäksi tukkeutunut kaivo saattaa aiheuttaa pahaa hajua kylpyhuoneessa. Jos tarvitset ohjeita lattiakaivon puhdistamiseen, ota yhteyttä huoltoomme.

Vuokralainen vastaa itse siitä, että pesukoneen liitännät ovat kunnossa. Muista tarkastaa pesukoneen vesi- ja viemäriliitäntä säännöllisesti. Älä koskaan jätä pesukonetta päälle ilman valvontaa. Sulje pesukoneen hana ja kytke pois virta jokaisen pesukerran jälkeen.

Sauna on tarkoitettu pesemistä varten, ei pyykkien kuivattamiseen tai tavaroiden säilytykseen. Tarkasta kiuas tasaisin väliajoin ja varmistaudu, että termostaatti toimii ja sauna sammuu säädetyn ajan mukaisesti. Kun olet saunonut, muista kuivata sauna ja jätä kiuas päälle vielä hetkeksi kosteusvahinkojen välttämiseksi. Avaa sen jälkeen ovi kylpyhuoneeseen sekä kuivausventtiili, niin että kostea ilma pääsee poistumaan saunasta.

Keittiö

Keittiössä on vaihteleva määrä varusteita, jotka kaipaavat huoltoa toimiakseen oikein.

Vuokralainen on vastuussa siitä, että jääkaappi ja pakastin toimivat asianmukaisesti eivätkä aiheuta vesivahinkoa tai tulipaloa. Pakastin tulee sulattaa vähintään kerran vuodessa ja useamminkin, mikäli sinne muodostuu jäätä. Älä poistu kotoa pakastimen sulattamisen aikana, sillä vesi saattaa helposti valua lattialle ja aiheuttaa vahinkoa. Muista myös pari kertaa vuodessa vetää ulos jää-/pakastekaapin ja imuroida sen takaa. Jääkaapin taakse kerääntynyt pöly saattaa aiheuttaa tulipalon mikäli ilma ei kierrä. Huono ilmanvaihto lisää myös sähkönkulutusta.

Huoneistossasi on valmius astianpesukoneen kytkemiselle. Astianpesukoneen liitännät aiheuttavat Suomessa eniten vesivahinkoja. Siksi kytkennän suorittaa aina ammattilainen. Vuokralainen vastaa itse siitä, että kytkentä tehdään. Lisäksi vuokralaisen tulee säännöllisesti tarkastaa astianpesukoneen vesi- ja viemäriliitännät sekä noudattaa valmistajan käyttöohjeita.

Suosittelemme alustan käyttöä pesukoneen alla, joka kerää ja ohjaa pois mahdollisen vuotavan veden. Näin vuoto on helpompi havaita ajoissa.

Älä koskaan jätä hanaa auki tai astianpesukonetta päälle ilman valvontaa. Sulje aina hana kun et käytä konetta.

Tarkista säännöllisesti, ettei keittiön vesilukko vuoda. Vesilukko sijaitsee samassa kaapissa, jossa säilytetään roskia. Tämä aiheuttaa sen, että vesilukkoa helposti kolhitaan, ja se saattaa ruveta vuotamaan. Keittiön vesilukkokin puhdistetaan pari kertaa vuodessa. Tarkista myös keittiön hana säännöllisesti ja ota yhteyttä huoltomme, jos havaitset vuotokohtia.

Liesituuletin, jossa on rasvasuodatin puhdistetaan säännöllisesti. Voit pestä suodattimen lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella tai laittaa sen astianpesukoneeseen. Joskus voi olla välttämätöntä uusia suodatin. Ota siinä tapauksessa yhteyttä huoltoomme.

Jos liesituulettimessasi on aktiivinen hiilisuodatin, sekin puhdistetaan säännöllisesti tai korvataan uudella.

Liesituulettimen lampun vuokralainen vaihtaa itse.

Puhdista liesi ja uuni säännöllisesti. Vedä liesi ulos aina silloin tällöin ja puhdista tila sen alla ja sivuilla. Liesilampun vaihto kuuluu sinulle. Jos liesi ei toimi asianmukaisesti, neuvoa voi kysyä huoltomiehiltämme.

Parveke

Parveke on osa huoneistoa, ja sitä pitää siksi huoltaa. Kerää pois roskat. Poista vesi ja lumi parvekkeelta kosteusvahinkojen ehkäisemiseksi. Parveketta puhdistaessa on huolehdittava siitä, etteivät roskat, vesi tai lumi joudu naapurin parvekkeelle. Putki, joka johtaa veden pois parvekkeelta tulee pitää puhtaana lehdistä ja muista roskista.

Ikkunat

Huolellisesti tiivistetty ikkuna vähentää energiakulutusta, estää pölyn ja lian pääsemisen huoneistoon ja sulkee ulos liikenteen melun. Tarkista ikkunoidesi tiivisteet ikkunapesun yhteydessä ja käänny huoltomme puoleen, jos tiivisteet pitää mielestäsi uusia.

Sähkölaitteet ja lamput

Kaikki huoneiston sähköasennukset tulee tehdä ammattilaisten toimesta. Ota välittömästi yhteys huoltoomme, jos havaitset puutteita tai virheitä asuntosi sähkölaitteissa.

Sisäänmuuton yhteydessä tarkistamme, että lamput toimivat kylpyhuoneessa samoin kuin työvalaistus keittiössä. Asumisen aikana vuokralainen vastaa itse lamppujen ja rikkinäisten loisteputkien vaihdosta.

Sulakkeet suojaavat sähkön käyttäjää vahingoilta mikäli sähkölaitteeseen syntyy vakava virhe tai jos sähkölaitteita käytetään väärin. Sulakkeet suojaavat myös sähköjohtoja ylikuormitukselta. Jos sulake on vioittunut tai palanut sähkö ei kulje tiettyyn sähkölaitteeseen tai tiettyyn tilaan. Palanut kertasulake tulee vaihtaa uuteen. Automaattisulakkeessa riittää, että se viritetään uudestaan.

Lämpöpatterit

Älä koskaan peitä lämpöelementtejä verhoilla tai huonekaluilla. Termostaatin toiminta häiriintyy ja saattaa aiheuttaa palovaaran. Imuroi säännöllisesti lämpöpatterin alta ja takaa.

Suositeltu sisäilmalämpötila on 20 – 22 astetta.

Lämpiminä kesäkuukausina patterin venttiili saattaa juuttua kiinni. Tällöin vesi ei ehkä pääse liikkumaan vapaasti patterissa, tai patteriin on päässyt ilmaa. Tarkista elementin termostaatti kauden alussa, jolloin lämmitystä ruvetaan kaipaamaan. Ota yhteyttä huoltoomme, jos patteri ei lämpene.

Ota yhteyttä huoltoomme jos sähköinen lämmityspatterisi ei toimi.

Palovaroitin

Asunnon jokaisessa kerroksessa tulee olla vähintään yksi palovaroitin jokaista 60 m2 kohden. Kun muutat uuteen asuntoosi, tarkistamme, että palovaroittimesi toimii. Asumisen aikana vastaat itse siitä, että huoneistossa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Muista testata ne muutaman kerran vuodessa. Paina testinappia. Palovaroittimen tulee nyt piipata. Jos mitään ei tapahdu, varoitin on rikki tai paristo on tyhjä. Ota yhteys huoltoomme jos sinulla on kysyttävää.